میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در ایران چقدر است؟-راهبرد معاصر
بیمار ایدزی با مصرف دارو، هم می‌تواند ازدواج کند و هم بچه‌دار شود «ایلان ماسک» تصویر ماهواره‌بر ایرانی را منتشر کرد + عکس جزییات غربالگری سلامت روان دانش‌آموزان متوسطه بارش برف و باران از روز یکشنبه آغاز می‌شود راز خشک شدن ۷۰ درصدی دریای مدیترانه! انتقاد پلیس از خاموشی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی: قرار بود برق چراغ‌های ۳۰ تقاطع قطع نشود، اما خبری نشد وضعیت آب و هوا، امروز ۲ آذر ۱۴۰۳ / آغاز بارش‌ها از دوشنبه با ورود سامانه جدید تاریخ برگزاری کنکور مشخص شد: نوبت اول؛ ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت، نوبت دوم؛ ۵ و ۶ تیر وزیر علوم: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند؛ این عدد نگران کننده‌ای است کشف محموله‌های بزرگ موادمخدر صنعتی در مرز‌های ایران و افغانستان پرونده سهمیه‌های کنکور در مسیر اصلاح/ اختصاص سهمیه به مدارس دولتی و دهک‌های پایین پلیس راه: آزادراه تهران - شمال بازگشایی شد | جاده چالوس همچنان بسته است هواشناسی: وزش باد شدید، کیفیت هوای تهران را بهبود می‌بخشد متلاشی شدن باند ۶ نفره گروگان‌گیر / رهایی گروگان اتفاق هولناک در بیمارستان؛ به جای پای راست، پای چپ را قطع کردند

میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در ایران چقدر است؟

مسئولین وزارت بهداشت با گلایه از عدم همکاری سایر نهادها در مبارزه با مصرف دخانیات، نسبت به افزایش میزان استعمال سیگار بویژه در میان زنان هشدار داده است.
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۷ - ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - 2019 October 07
کد خبر: ۲۴۱۳۶

به گزارش راهبرد معاصر؛ بنابر آمار جهانی، سالیانه حداقل پنج میلیون نفر بواسطه مصرف سیگار در جهان جان خود را از دست می دهند. ثروت فزاینده ناشی از فروش دخانیات که به جیب کارتل های بزرگ جهانی و مافیا می رود، مانع از کاهش مصرف دخانیات در سطح دنیا شده، امری که کشور ما نیز از آن مستثنی نمانده است.

 

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: مصرف سیگار در سال‌های اخیر روند تقریبا ثابتی را در مردان طی کرده، اما در زنان این آمار در حال افزایش است و در حال حاضر ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف کننده انواع محصولات دخانی هستند.

 

به گزارش وزارت بهداشت، بهزاد ولی زاده روز یکشنبه در حاشیه برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: حدود ۱۰.۱ درصد گروه سنی ۱۸ سال به بالا، مصرف کننده سیگار به صورت روزانه هستند که ۲۰ درصد را مردان و یک درصد زنان را شامل می شوند.

 

وی بیان کرد: ما برای اینکه بتوانیم به تعهدات خود به سازمان جهانی بهداشت مبنی بر کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ دست پیدا کنیم باید نسبت به اجرای قانون نیز متعهد شویم. زیرا مصرف دخانیات عاملی برای مصرف سایر مواد دخانی بوده و فرد را مستعد مصرف سایر مواد دخانی می کند.

 

باورهای غلط درباره قلیان

 

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: امروزه قلیان یکی از مهمترین معضلات ما در عرصه کنترل دخانیات محسوب می شود. متاسفانه خانواده ها تصور می کنند قلیان ها به دلیل اسامی میوه ای و عطر شیرینی که دارند، ضرری نداشته و در دورهمی های خانوادگی از این وسیله به راحتی استفاده می کنند.

 

وی ادامه داد: همچنین باورهایی غلط مثل اینکه دود از آب عبور می کند و ضرر ندارد نیز مطرح می شود. در حالی که اتفاقا آب باعث می شود دود راحت تر و بیشتر وارد حلق و ریه ها شود. همچنین باورهایی وجود دارد مبنی بر اینکه تنباکوهای میوه ای برای بدن مفید هستند و باعث شده مصرف قلیان در بین مردم افزایش یابد، غافل از اینکه عطر و طعم توتون و تنباکوها نه تنها طبیعی نبوده، بلکه شیمیایی است.

 

سالانه ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند

 

ولی زاده اظهار داشت: وزارت بهداشت در سال ۹۳ در ستاد کشوری کنترل دخانیات مصوبه ای را تدوین کرد که بر اساس آن افزودن عطر و طعم به مواد دخانی را ممنوع اعلام کرده و آن را مصداق تبلیغ تعریف کرد، بنابراین در سال ۹۵ وزارت صنعت این مسأله را به تولیدکننده ها ابلاغ کرد و این تولیدکننده ها به دیوان عدالت اداری شکایت کردند و دستور توقف طرح را گرفتند و بعد از آن، وزارت بهداشت در سال ۹۶ توانست دیوان عدالت اداری را قانع کند که کاربرد عطر و طعم در محصولات دخانی ضرر داشته و این بخشنامه کاملا درست است.

 

وی ادامه داد: در نهایت دیوان به نفع وزارت بهداشت رای داد، اما از سال ۹۶ تاکنون این مصوبه اجرا نشده و عملا دست هایی در کار است که اجازه نمی دهند سیاست های وضع شده در جهت کنترل مصرف دخانیات تاثیر خود را بر کاهش مصرف بگذارند. وزارت بهداشت در این عرصه به تنهایی عمل می کند و ضرورت دارد که سایر ارگان ها و دستگاه ها درکنار وزارت بهداشت دغدغه کاهش مصرف دخانیات در کشور را دنبال کنند. زیرا سالانه ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند و تعداد زیادی نیز در اثر مواجهه با دود دخانیات، دچار بیماری و مرگ می شوند.

 

وی ادامه داد: کاربرد عطر و طعم باعث نرمی تنباکو می شود، اما این نرمی به معنی بی خطر شدن آن نیست. ضمن اینکه دود بیشتری تولید می کند و خطرات و مضرات آن هم بیشتر می شود.

 

اماکن عرضه قلیان نباید خصوصی شوند

 

ولی زاده درباره استفساریه خروج قهوه‌خانه‌ها از فهرست اماکن عمومی نیز گفت: اخیرا برخی از نمایندگان مجلس طرحی را در مجلس عنوان کردند که اماکن عرضه کننده قلیان به اماکن خصوصی تبدیل شود، در حالی که خصوصی شدن این اماکن باعث می شود دیگر وزارت بهداشت نتواند بر آنها نظارت کند و اتفاقا استفاده از قلیان افزایش می یابد. این اقدام منجر شد که تعداد دانشگاه هایی که منع مصرف دخانیات را در حوزه تحت پوشش خود داشتند از ۳۲ دانشگاه به ۱۱ دانشگاه کاهش پیدا کند. این مصوبه نگران کننده است و تاثیر بدی بر افزایش مصرف داشته و اجازه نمی دهد به هدف خود که کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ است، دست یابیم. این استفساریه در حال حاضر منتظر رای شورای نگهبان است.

 

کنوانسیون کنترل دخانیات

 

ولی زاده گفت: جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ به کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت ملحق شد و در سال ۱۳۸۵ قانون جامع کنترل دخانیات توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و یک سال بعد، آیین نامه اجرایی این قانون توسط هیات دولت تصویب شد.

 

وی افزود: از زمانی که قوانین کنوانسیون در ایران تصویب و در جهت کاهش عرضه و تقاضای دخانیات اقداماتی انجام شده، طبق این معاهده بین المللی گزارشاتی را در مورد روند پیشرفت برنامه ها و روند اجرای مفاد کنوانسیون با جزییات مربوط به هر ماده به سازمان جهانی بهداشت ارسال می کنیم. ایران یکی از کشورهای موفق در اجرای کنوانسیون کنترل دخانیات طبقه بندی شده و در گزارشات سازمان جهانی بهداشت از ایران به عنوان کشور موفق در اجرای این کنوانسیون یاد شده که مستندات آن نیز موجود است.

 

برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات

 

ولی زاده درباره برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات اظهار داشت: برگزاری این جلسه نیز با هدف تشریح گزارشات منتشر شده جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی بهداشت در موضوع کنترل دخانیات است. این گزارشات در حضور اعضای کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که نمایندگانی از دستگاه های مختلف هستند ارائه شد تا بتوانیم نقطه نظرات دستگاه های مختلف را نسبت به این گزارشات و با توجه به وضعیت موجود جمع آوری کنیم و از این نظرات و راهکارها در پیشبرد و تقویت برنامه ها بهره بگیریم.

ارسال نظر
آخرین اخبار